Ako správne rozmrazovať ovocie

Zamrazovanie ovocia je jeden s najšetrnejších spôsobov jeho skladovania. Zanecháva si svoju farbu, chuť, arómu, konzistenciu a v neposlednom rade väčšinu vitamínov a minerálnych látok. Aby si však ovocie naozaj zanechalo všetky spomínané vlastnosti, je potrebné ho i správne rozmraziť. Poďme sa teda pozrieť ako na to.

lesní plody
 
Je úplne jedno, či rozmrazujete ovocie kupované, alebo zamrazené vami. V oboch prípadoch je dôležité dodržať niekoľko zásad.
 
Čím rýchlejšie, tým lepšie
 
Pri akejkoľvek manipulácií s ovocím, ale taktiež zeleninou platí jedno zlaté pravidlo. Čim menej tie potraviny poškodzujeme, tým viac vitamínu C si zanechajú. Céčko je jeden z veľmi náchylných vitamínov. pri rozmrazovaní ovocia platí, že čím kratšie tento proces trvá, tým viac céčka v ňom ostane. Ak by ste ovocie nechali rozmrazovať viac ako tri hodiny, stratilo by viac ako desať percent tohto vitamínu.
 
Najlepším spôsobom ako ovocie rozmraziť rýchlo a stopercentne je mikrovlnná rúra. Nastavte si na nej režim rozmrazovania a čas okolo desiatich minút. Dajte si však pozor, aby ste so neprehnali s teplotou ani časom, pretože by ste ho mohli doslova uvariť. Takto by ste v ňom zabili všetko dobré.
 
Ovocie, ktoré ne zmrazené netreba konzumovať vôbec, v prvom rade zaťažuje náš tráviaci systém. Samozrejme, že chuť a aróma nie sú to pravé orechové. Preto buďte radšej trpezliví a ovocie poriadne rozmrazte.

maliny
 
Do smoothie aj polo-rozmrazené
 
Pokiaľ sa chystáte pripravovať koláč, alebo smoothie, ovocie nemusíte rozmraziť úplne. Ak ho totiž vložíte do mixéra, pri rozmixovaní sa proces rozmrazovania dokončí týmto spôsobom. Pri pečení urobí svoje teplota v rúre. Dajte si však pozor na to, aby vám ovocie nepustilo príliš veľa šťavy. Takto by vám koláč nevyšiel podľa vašich predstáv.
 
Ak sa rozhodnete ovocie rozmrazovať pri izbovej teplote, nezabudnite ho vždy dôkladne prikryť. Takto zabránite podstatnejším stratám vitamínov. vyberte si keramickú, alebo sklenenú nádobu. Úplne sa vyhnite kovu, pretože ten dokáže zničiť mnoho prospešných látok.